Boeuf a la Bourguignonne, Mustig och god höstgryta.    




Ingredienser:

1 kg oxkött av innanlår, högrev eller ytterlår.
smör, olivolja
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1,5 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta
1 flaska rödvin
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 purjolök
1 msk tomatpuré
2 tsk soja
100g rimmat sidfläsk, skuret i strimlor och brynt
salt, peppar
10 smålökar, eller syltlökar
100 g färska champinjoner skurna i klyftor  



Gör så här:

Skär köttet i ca 3x3 cm stora fyrkantiga bitar. Bryn dem i en gryta i smör och olja tillsammans med lök, morot och selleri skurna i bitar.

När köttet börjar få färg och allt vatten är borta, strö över mjölet och tillsätt en krossad vitlöksklyfta. Blanda väl och fräs nån minut till.

Häll på vinet så det täcker, tillsätt timjan, lagerblad, purjolök i bitar, tomatpuré och soja samt sidfläsket (spara lite till garnering) . Krydda med salt och vitpeppar från kvarn.

Lägg på locket och låt det koka långsamt i minst 1,5 timme, 2 timmar för ytterlår/högrev, tills köttet känns mört.

Stek smålökarna och champinjonerna gyllenbruna, tillsätt hälften i grytan, spara resten till garneringen. Låt koka ytterligare ca 10 minuter.

Red med vetemjöl/kallt vatten om såsen är för tunn. Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Servera direkt ur grytan med potatis och/eller bröd. Pasta funkar också. Garnera med champinjoner, smålök (syltlök) och fläsk.