Blåbärsbullar. Svingoda !    


 

     



Ca 20 st.

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst , för söta degar
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1/2 tsk stött kardemumma
8 dl vetemjöl

Fyllning:

60 g rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk malen kanel
1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse/Maizena
130 g blåbär

Pensling:

1 ägg
Pärlsocker

Ugnstemp 225 grader


 


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret i klickar och mjöl. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
    Låt jäsa övertäckt i 30 min.

3. Blanda rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och majsstärkelse

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 40x30 cm

5. Bred på fyllningen och strö över blåbär. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2cm bitar och ställ bullarna glest på 2 plåtar (30x40 cm) med bakplåtspapper på.
    Låt jäsa ca 20 minuter.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

7. Låt svalna, övertäckta på galler.