Blåbärsbullar. Svingoda ! |
Ca 20 st.
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst , för söta degar
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1/2 tsk stött kardemumma
8 dl vetemjöl
Fyllning:
60 g rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk malen kanel
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse/Maizena
130 g blåbär
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Ugnstemp 225 grader
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret i klickar och
mjöl. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
Låt jäsa övertäckt i 30 min.
3. Blanda rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och majsstärkelse
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 40x30 cm
5. Bred på fyllningen och strö över blåbär. Rulla ihop från
långsidan. Skär rullen i ca 2cm bitar och ställ bullarna glest på 2 plåtar (30x40
cm) med bakplåtspapper på.
Låt jäsa ca 20 minuter.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
7. Låt svalna, övertäckta på galler.