Blåbärs/lingon-saft, Läskande och god !    
     


Blir olika mycket, beroende på hur mycket saft det är i bären, men ca 4-8 dl färdig saft.

Ingredienser:

1,5 L blåbär eller lingon (eller blandat), färska eller frusna.
5 dl vatten
5 dl socker per liter av runnen saft
1 msk citronsaft (om bara blåbär används)
1 rågat krm natriumbensoat/liter avrunnen saft

Glasflaska/flaskor

 

Gör så här:

Koka vatten +bär ca 10 min. stöt lite i massan med potatisstöt

Låt flaskan/flaskorna ligga i ugnen i 180g i 30 min.

Låt självrinna i silduk i 30 min, tryck lätt på bären då och då.

Värm den uppmätta saften +citronsaft + socker till sockret lösts.

Lös upp natriubensoatet i lite av den varma saften och häll tillbaka.

Skumma om det behövs.

Sila en gång till i rengjord silduk. Rör lite i botten/kanterna på silduken då och då, så den inte täpps igen.

Häll upp på varm flaska och sätt på kork.

Späd med 4-6 delar vatten när den skall drickas.

Förvara svalt/kallt.