Blåbärs/lingon-saft, Läskande och god ! |
Blir olika mycket, beroende på hur mycket saft det är i bären, men ca 4-8 dl
färdig saft.
Ingredienser:
1,5 L blåbär eller lingon (eller blandat), färska eller frusna.
5 dl vatten
5 dl socker per liter av runnen saft
1 msk citronsaft (om bara blåbär används)
1 rågat krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
Glasflaska/flaskor
Gör så här:
Koka vatten +bär ca 10 min. stöt lite i massan
med potatisstöt
Låt flaskan/flaskorna ligga i ugnen i 180g i 30 min.
Låt självrinna i silduk i 30 min, tryck lätt på
bären då och då.
Värm den uppmätta saften +citronsaft + socker till sockret lösts.
Lös upp natriubensoatet i lite av den varma saften och häll tillbaka.
Skumma om det behövs.
Sila en gång till i rengjord silduk. Rör lite i
botten/kanterna på silduken då och då, så den inte täpps igen.
Häll upp på varm flaska och sätt på kork.
Späd med 4-6 delar vatten när den skall drickas.
Förvara svalt/kallt.