Budapestrulle, grisigt och bökigt, men väl värd mödan ! |
Ca 8-10 bitar
Ingredienser:
6 äggvitor
4 dl strösocker
150 gram hasselnötter
½ dl Maizena majsstärkelse
½ dl marsanpulver för kokning
4 dl grädde
1 burk mandariner
50 gram choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rosta hasselnötterna i ganska het och torr stekpanna. Gnugga dom med en handduk
och ta bort så mycket skal som det går.
Mixa 100 g av hasselnötterna ganska fint i en mixer och hacka resterande 50 g
till små bitar till garnering.
Öppna mandarinburken och låt dom rinna av i en sil.
Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända bunken uppochner utan
att äggvitorna rinner ut). Blanda i sockret lite i
taget under vispningen.
Blanda hasselnötter, majsstärkelse och marsanpulver i en annan bunke och vänd
sedan försiktigt ner den i marängsmeten.
Spritsa ut smeten i långa rader bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper
och grädda mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.
Låt botten svalna 5 minuter och vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper
med hjälp av en plåt.
Vispa grädden ganska hård. Bred ut grädden och sprid ut mandarinerna över hela.
Rulla ihop den på längden till en
fast rulle och placera den på ett fat eller en skärbräda.
Smält chokladen i vattenbad och låt den sen svalna i 5 minuter och värm den igen
så den är tunnflytande.
Ringla chokladen över rullen och strö direkt de hackade nötterna över rullen, så
det fastnar i chokladen.