Fläskfilémedaljonger med svamp och bacon. Ganska mycket jobb, men väl värt besväret. |
4 portioner (receptet kan halveras)
Ingredienser:
Ca 500 g Fläskfilé
1 pkt Bacon, ca 150 g
Ca 350 gram Färska champinjoner
5 dl vispgrädde + ev mjölk
1 stor gul lök
2 dm purjolök av det gröna.
1 Chili
2 Vitlöksklyftor
2 msk Kinesisk soja
Salt
Svartpeppar
Stekfett
Pasta
Gör så här:
Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor och
platta till dom lite till medaljonger. Skiva champinjonerna. Skär den gula löken
i
tunna halvmånar. Skiva chilin i tunna ringar. Strimla purjon. Skär baconet i ca
3 cm bitar.
Bryn stekfettet i en stekpanna. Bryn fläskfiléskivorna, i omgångar, på ganska
hög värme, så dom får färg. Ta upp dom
och lägg över i en stekgryta (eller annan gryta). Bryn baconet på hög värme,
till fin färg.
Lägg över i grytan.
Sänk till medelvärme och stek champinjonerna, purjon och gula löken i ca 7
minuter, tills vätskan är borta. Lägg över i grytan.
Tillsätt grädden i stekpannan och vispa ur den och slå över i grytan, pressa i
vitlöken, lägg i chilin och tillsätt sojan.
Rör om ordentligt och låt koka upp.
Tillsätt lite salt+svartpeppar.
Om såsen känns tjock, så späd med lite mjölk. Känns den tunn, koka en stund på
hög värme utan lock, så vatten går bort.
Låt puttra under lock på svag värme ca 15 minuter. Rör om ett par gånger under
tiden.
Smaka av med mer salt+peppar om det behövs.
Servera med nån god pasta och grönsallad.