Gáhkko, Mycket goda bröd av samisk typ. |
Ingredienser:
1 påse torrjäst för söta degar
1 liter vatten+ torrmjölkspulver för 1 liter, eller 1 liter lättmjölk.
1,5 dl ljus sirap
2 dl rapsolja
1 matsked salt
Vetemjöl special
Gör så här:
Värm 2-3 dl av vattnet/mjölken till
fingerljummet.
Tag en stor bunke och lös upp torrjästen tillsammans med det värmda
vattnet/mjölken och en matsked av sirapen. Låt detta börja
jäsa så det skummar.
Slå i resten av vattnet/mjölken och de övriga ingredienserna (vattnet/mjölken
skall vara fingerljummet).
Ta i så mycket mjöl att det blir en kladdig lös deg. Rör om. Låt jäsa övertäckt
i den stora bunken i en timme. Rör om så att
luften lämnar degen.
Mjöla ett bakbord med ett tjockt lager mjöl. Lägg upp en klick deg med en slev.
Kavla ut klicken med en
kruskavel till en tunn rund kaka. Sopa av löst mjöl med en liten borste. Grädda
på Muurikka, eller om
man är hemma, i en ganska så het stekpanna. Vänd och grädda andra sidan.
Små mörka prickar skall bildas.
Njut med smör/ost !