Gravad Lax |
Ingredienser:
ca 1 kg laxfilé
4 msk salt
4 msk socker
Krossad vitpeppar
Dill
Gör så här:
Torka av laxen. Blanda socker, salt och några
krossade vitpepparkorn.
Fördela ca 80% av saltblandningen på köttsidorna av laxen. Gnugga lite
på saltet.
Klipp över RIKLIGT med dill. Lägg laxbitarna köttsida mot köttsida.
Lägg laxen i dubbla plastpåsar, strö resten av saltblandningen i
påsen. Pressa ur luften ur påsarna och knyt igen ordentligt.
Låt laxen ligga i kylskåp ca 1,5 - 2 dygn. Vänd på den så
ofta det går. Ta ut laxen och häll bort
salt laken och skrapa bort dill och vitpeppar samt torka av laxen ordentligt med
papper.
Lägg över i nya fräscha plastpåsar.
NJUT på tex hårt bröd med Dijonsenap !