Kalops, Godare än man tror !    






4 portioner

Ingredienser:

800-1000 g Högrev av nöt
2 Gula lökar
4 msk Vetemjöl
1,5 tsk Salt
Vitpeppar
2 Morötter (medelstora)
8 dl Vatten
5 Kryddpepparkorn
2 Lagerblad
0,5 msk Kinesisk soja (mörk)

Smör/Margarin till stekning



Gör så här:

Skär köttet i kuber ca 4x4 cm. Bryn köttet i stekfettet i fett i
en stekgryta på HÖG värme i tre omgångar, så det inte blir för mycket
kött åt gången.

När allt är brynt, sätt tillbaka allt kött i grytan och sätt i en rejäl
extra klick stekfett, så att mjölet har nog med fett att sugas upp i.

Låt extrafettet smälta och strö sen över mjölet och rör om noga så mjölet
sugs upp och bryns lite. Slå på vattnet och rör om noga, skrapa botten av grytan !

Hacka löken i 5 mm tjocka halvmånar och sätt i grytan.

Tillsätt alla kryddorna och sojan.

Koka upp och låt småputtra i 1 tim. 45 min.

När 45 min återstår så tillsätt morötterna i 1 cm tjocka slantar.

Om kalopsen är för tjock mot slutet, så späd med vatten. Är den för tunn, så rör
ut 2 msk vetemjöl i 1 dl kallt vatten och tillsätt redningen lite i taget
under omrörning i grytan, till lagom konsistens.

Smaka av med mer salt och vitpeppar om det behövs. Plocka ur lagerbladen och
synliga kryddpepparkorn från grytan.

Servera med kokt potatis, rödbetor och saltgurka.