Kålpudding. Klassiker !    


 

4 portioner

Ingredienser

1 kg Vitkål
Stekfett (olja eller margarin)
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 krm vit eller svartpeppar

Färs:

1gul lök
500 g bland/nöt/fläsk-färs
1 ägg
2 msk soja
1 dl vispgrädde (mjölk)
1 msk konc kalvfond (smulad halv köttbuljongtärning)
1 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
2 krm vit eller svartpeppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Vitkål: Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten. Bryn kålen i omgångar på hög värme i stekfettet ca 5 minuter utan att det bränns.

Lägg i en bunke och smaksätt med sirap, salt och peppar.

Färs: Skala och hacka löken fint. Blanda löken och färsen med övriga ingredienser.

Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form, ca 30 x 25 cm (för 4 port). Lägg på färsen och täck med resterande kål.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter.

Täck med folie efter 30-35 minuter, så den inte blir för mörk..

Servera med Rårörda lingon eller lingonsylt (om man vill så potatis och en brunsås).