Kanelsnurror. |
![]() |
Ca 30 st.
Ingredienser:
Deg:
175 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
900 g vetemjöl (900 g motsvarar ca 15 dl) + extra till utbakning
Fyllning
150 g rumstempererat smör
1 3/4 dl strösocker
2 msk malen kanel
Sockerlag
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 ägg till pensling
1/2 msk vatten
1/2 dl pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C över/under värme eller helst 225°C varmluft (det ger en jämnare gräddning).
Smält smöret på svag värme i en panna.Häll i
mjölken. Värm till 37 grader.
Smula jästen och blanda med mjölk och smör i en köksmaskin med degkrok.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Tillsätt kardemumma, socker, salt och mjöl och arbeta degen 15 minuter i maskin.
Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.
Fyllning:
Rör ihop en smidig smet av smör, strösocker och kanel.
Sockerlag:
Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt det sedan svalna.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och kavla ut till
en 1/2 cm tjock rektangel ca 50 x 70 cm (för ca 30 bullar).
Bred fyllningen på halva degen från ena kortsidan. Vik över den andra halvan och
kavla försiktig så att degen blir jämntjock.
Skär 1 1/2 cm breda remsor, längs den kortare sidan, av degen. Tvinna remsan och
vira den sedan runt 3 fingrar och fäst änden genom att lägga den tvärsöver
nystanet och fäst mitt i nystanet
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under bakduk ca 30
minuter.
Vispa upp ägget med vattnet och pensla på bullarna. Strö över pärlsockret och
grädda mitt i ugnen 12 minuter om du använder över/under värme (eller 9 minuter
varmluft).
Pensla de varma bullarna med sockerlagen och låt svalna på galler.