Kanelsnurror.    


 

       



Ca 30 st.

Ingredienser:

Deg:

175 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
900 g vetemjöl (900 g motsvarar ca 15 dl) + extra till utbakning
 

Fyllning

150 g rumstempererat smör
1 3/4 dl strösocker
2 msk malen kanel
 

Sockerlag

1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker

1 ägg till pensling
1/2 msk vatten

1/2 dl pärlsocker

 


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C över/under värme eller helst 225°C varmluft (det ger en jämnare gräddning).

Smält smöret på svag värme i en panna.Häll i mjölken. Värm till 37 grader.

Smula jästen och blanda med mjölk och smör i en köksmaskin med degkrok.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Tillsätt kardemumma, socker, salt och mjöl och arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.

Fyllning:

Rör ihop en smidig smet av smör, strösocker och kanel.

Sockerlag:

Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt det sedan svalna.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och kavla ut till en 1/2 cm tjock rektangel ca 50 x 70 cm (för ca 30 bullar).

Bred fyllningen på halva degen från ena kortsidan. Vik över den andra halvan och kavla försiktig så att degen blir jämntjock.

Skär 1 1/2 cm breda remsor, längs den kortare sidan, av degen. Tvinna remsan och vira den sedan runt 3 fingrar och fäst änden genom att lägga den tvärsöver nystanet och fäst mitt i nystanet

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vattnet och pensla på bullarna. Strö över pärlsockret och grädda mitt i ugnen 12 minuter om du använder över/under värme (eller 9 minuter varmluft).

Pensla de varma bullarna med sockerlagen och låt svalna på galler.