Knäck. Inte bara till Jul ! |
50-75 st.
Ingredienser:
2 dl Vispgrädde
2 dl Strösocker
2 d Lljus sirap
1 msk Smör saltat
1/2 dl Sötmandel, hackad
Gör så här:
Häll sirap, socker och grädde i en vid, tjockbottnad kastrull.
Koka massan sakta, cirka 45 minuter, till lagom temp. eller tills den klarar
kulprovet.
Så gör du kulprovet:
Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar
smeten är genom att göra ett kulprov.
Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten.
Vänta några sekunder och prova
sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk
kokar du den helt enkelt lite längre.
122-125 grader = mjuk knäck/kola
130 grader = hård nog att bryta i bitar
140-145 grader = Hård knäck med mjukt i mitten
160 grader = hård/karamell
Blanda i 1 msk smör och cirka 1/2 dl hackad sötmandel. Häll sedan upp
knäcksmeten i knäckformar. Låt svalna. Klart!
Knäckstrutar: Forma små strutar av smörpapper och tryck ner dem i en skål
fylld med strösocker, fyll strutarna med het knäcksmet, stick i tandpetare när
smeten börja hårdna.