Knådfritt bröd. Mycket enkelt och gott !    

 





1 rejäl "limpa"


Ingredienser:

0,5 kg vetemjöl (ca 7 dl)
1 1/4 tsk salt
1 tsk färsk jäst (eller ½ tsk torrjäst)
3,5 dl vatten
vetekli eller majsmjöl att rulla brödet i före gräddningen



Gör så här:

Dag 1:

Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt till mjölet. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg.

Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe i 18-24 timmar.

Dag 2:


Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen tvärsöver, 2 ggr på varje ledd. Vänd den sedan så skarven kommer nedåt och
forma till den lätt till en rund "bulle".

Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl.

Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar.

Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen på 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. . (Keramikform med glaslock går bra men en stekgryta är bättre)

När degen är färdig tar du ut grytan ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda
sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka formen en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad.


Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15 - 30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat.

Stjälp upp och låt svalna på ugnsgaller.