Köttsoppa med klimp, Mustig och god variant. |
6-7 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg soppkött med ben av ren, nöt eller älg
1 kg rund potatis
1 Purjolök
Palsternacka
Rotselleri
6-8 morötter
Buljongtärningar
Salt
10 Vitpepparkorn
Klimp (ca 10 st)
2 ägg
4 dl mjölk
0,5 msk salt
Vetemjöl
Gör så här:
Lägg köttet i en STOR gryta, täck med vatten,
salta lätt. Låt det koka upp, skumma och låt sjuda på svag värme ca 1-1,5 tim.
Tag upp köttet och lägg åt sidan.
Lägg i vitpepparkornen i buljongen.
Hacka Selleri och palsternacka i små tärningar (ca 5mm). Lägg det i buljongen
och låt puttra i ca 20 minuter.
Späd med mer vatten.
Skär morötterna i ca 3 cm bitar och lägg i. Låt koka ca 10 minuter.
Skär potatisen i "matskedsvänliga" bitar (ca 3 cm) samt skär purjolöken i tunna
ringar.
Renskär köttet och skär i tärningar och lägg i soppan.Lägg i potatis och
purjolök och låt koka till potatisen är mjuk (ca 15-20 min).
Smaka av och salta ordentligt, lägg i 2-3 buljongtärningar för kraftigare
buljong eller mer vatten för svagare buljong.
Lyft över de kokta klimparna i soppan en stund innan den är klar.
Klimpen
Blanda äggen, mjölken och saltet och vispa. Rör i vetemjöl tills du får en
relativt hård deg, som håller ihop när man lägger i kokande vatten.
Lägg drygt matskedsstora klickar av klimpsmeten i kokande vatten mha fuktad
matsked.
Lossa dom från grytbotten efter ett par minuter, låt småputtra i ca 10 minuter.
Lyft över klimparna i köttsoppan och låt puttra en stund.
Servera med ostsmörgås och vitpeppar från kvarn.