Köttsoppa med klimp, Mustig och god variant.    

 



6-7 portioner

Ingredienser:

ca 1 kg soppkött med ben av ren, nöt eller älg
1 kg rund potatis
1 Purjolök
Palsternacka
Rotselleri
6-8 morötter
Buljongtärningar
Salt
10 Vitpepparkorn

Klimp (ca 10 st)

2 ägg
4 dl mjölk
0,5 msk salt
Vetemjöl


Gör så här:

Lägg köttet i en STOR gryta, täck med vatten, salta lätt. Låt det koka upp, skumma och låt sjuda på svag värme ca 1-1,5 tim.

Tag upp köttet och lägg åt sidan.

Lägg i vitpepparkornen i buljongen.

Hacka Selleri och palsternacka i små tärningar (ca 5mm). Lägg det i buljongen och låt puttra i ca 20 minuter.

Späd med mer vatten.

Skär morötterna i ca 3 cm bitar och lägg i. Låt koka ca 10 minuter.

Skär potatisen i "matskedsvänliga" bitar (ca 3 cm) samt skär purjolöken i tunna ringar.

Renskär köttet och skär i tärningar och lägg i soppan.Lägg i potatis och purjolök och låt koka till potatisen är mjuk (ca 15-20 min).

Smaka av och salta ordentligt, lägg i 2-3 buljongtärningar för kraftigare buljong eller mer vatten för svagare buljong.

Lyft över de kokta klimparna i soppan en stund innan den är klar.

Klimpen

Blanda äggen, mjölken och saltet och vispa. Rör i vetemjöl tills du får en relativt hård deg, som håller ihop när man lägger i kokande vatten.

Lägg drygt matskedsstora klickar av klimpsmeten i kokande vatten mha fuktad matsked.
Lossa dom från grytbotten efter ett par minuter, låt småputtra i ca 10 minuter.

Lyft över klimparna i köttsoppan och låt puttra en stund.

Servera med ostsmörgås och vitpeppar från kvarn.