Lakritsormar. Inte enkelt, inte billigt, men GOTT !    


 

       



Ingredienser:

1 pkt outspädd citron/limedryck (=225 gram/2 dl), eller annan liknande

12 gram pektinpulver (4 tsk)
50 gram strösocker (ca. 4 msk)

150 gram strösocker (ca. 1,75 dl)
100 gram glykossirap eller 85 gram torrglykos
Svart karamellfärg
1 tsk Saltlakrits arom, eller 1 msk lakritspulver+1 krm salmiak (ammoniumklorid)

Bakbalkar eller en Silikonform
(Geléhallonform, hallonform, hjärtform, bakbalkar)
Digital termometer
Ett bakpapper som är oljat med matolja

Lakritssocker, ca. 1,5 dl strösocker + 1,25 msk lakritspulver att rulla marmeladen i.


Gör så här:

1. Väg upp 50 gram strösocker och pektinpulvret i en liten skål och blanda väl.
2. Häll fruktdrycken i en kastrull och värm något.
3. Vispa ner pektinblandningen, lite svart karamellfärg och låt blandningen sjuda i 2 minuter.
4. Tillsätt resterande strösocker och glykos/glykossirap.
5. Ta bort kastrullen från plattan när sockersmeten håller en temperatur på ca. 110-112 grader. Helst i en stor vid panna.
Det kan ta mellan 6-20 minuter beroende på spis och storlek på kastrull. Stor panna går fortare.
7. Tillsätt aromen. Blanda väl.
6. Häll gelén på ett oljat bakpapper placerat i en form med kanter, ca. 25x15 cm
Använder du bakbalkar fungerar två korta och två långa balkar bra här. Eller så tar du 4 långa och bygger en rektangel.
7. Låt marmeladen stelna i minst 3 timmar.
8. Vänd marmeladen så att den oljiga sidan kommer uppåt. Då får även den övre sidan lite olja på sig och lakritssockret fastnar bättre.
Skär i strängar likt ormar och rulla i dem lakritssocker.

Tips:
* Har du tillgång till en våg är det att föredra då man kan väga mer exakt än att mäta.
* Du som gillar riktigt salt lakrits kan tilsätta lite extra salmiak
* Det går även bra att använda 1 msk lakritspulver som smaksättning och 2 krm salmiak
​* Receptet räcker till en siliconform.
* På grund av glykosen håller sig marmeladen mjuk längre. Den kan stå i luften flera dagar
utan problem men kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur.
* Ska marmeladen inte rullas i socker kan du med fördel pensla formen mycket tunt med matolja för att få en fin glans. Glöm inte att pensla botten också!
* Prova att byta ut lakrits mot andra smaker
Kiviks citron/lime eller päron - utöver fruktdrycken och lite orange karamellfärg kan smaken förstärkas med ett krymått syrablandning och 0,5 tsk apelsinarom.