Lingonsaft. |
Metod 1 (socker tillsätts från start):
Ingredienser:
2 kg lingon (eller andra bär/rabarber)
700-900 g socker
vatten
(natriumbensoat)
Saftmaja
Gör så här:
Fyll vatten i saftmajan.
Varva bär och socker i den perforerade delen av saftmajan. Använd
den lägre sockermängden för
en surare saft.
Koka upp och låt småkoka i 90 minuter.
Efter halva tiden, tappa ur några dl saft i en gryta och häll tillbaka över bären, för en
jämnare
sockerfördelning. Detta kan göras flera ggr om socker ligger kvar bland bären.
För extra hållbar saft, rör ut 1 krm (2 krm för annat än lingon) natriumbensoat i lite hett vatten och häll i mellandelen av saftmajan, innan kokningen.
När klart, tappa upp i en gryta. Rör om och häll sedan på rena, varma glasflaskor. Flaskorna kan
värmas i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter, medan
saften kokar.
Gör gärna upptappningen i en hink, om det skulle skvätta !
Förvara svalt.
Metod 2 (socker tillsätts efteråt):
Ingredienser:
2 kg lingon (eller andra bär/rabarber)
3-5 dl socker per liter avrunnen saft
vatten
(natriumbensoat)
Saftmaja
Gör så här:
Fyll vatten i saftmajan.
Häll bären i den perforerade delen av saftmajan.
Koka upp och låt småkoka i 90 minuter.
Efter 45 minuter, öppna slangen och låt de vara öppen så det hela tiden rinner
ut saft, ner i en gryta. Gör gärna
upptappningen i en hink, om det skulle skvätta !
Mät upp saften, koka upp på platta (ta upp en skvätt het saft och
rör ut bensoatet och häll tillbaka i saften) och vispa ner sockret,
tills det löst sig. Skumma om det behövs.
Häll upp på rena, varma glasflaskor. Flaskorna kan
värmas i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter, medan
saften kokar.
Förvara svalt.