Lingonsaft.    


 

         

Metod 1 (socker tillsätts från start):


Ingredienser:

2 kg lingon (eller andra bär/rabarber)
700-900 g socker
vatten
(natriumbensoat)
Saftmaja


Gör så här:

Fyll vatten i saftmajan.

Varva bär och socker i den perforerade delen av saftmajan. Använd den lägre sockermängden för
en surare saft.

Koka upp och låt småkoka i 90 minuter.

Efter halva tiden, tappa ur några dl saft i en gryta och häll tillbaka över bären, för en jämnare
sockerfördelning. Detta kan göras flera ggr om socker ligger kvar bland bären.

För extra hållbar saft, rör ut 1 krm (2 krm för annat än lingon) natriumbensoat i lite hett vatten och häll i mellandelen av saftmajan, innan kokningen.

När klart, tappa upp i en gryta. Rör om och häll sedan på rena, varma glasflaskor. Flaskorna kan värmas i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter, medan
saften kokar.

Gör gärna upptappningen i en hink, om det skulle skvätta !

Förvara svalt.

 

Metod 2 (socker tillsätts efteråt):


Ingredienser:

2 kg lingon (eller andra bär/rabarber)
3-5 dl socker per liter avrunnen saft
vatten
(natriumbensoat)
Saftmaja


Gör så här:

Fyll vatten i saftmajan.

Häll bären i den perforerade delen av saftmajan.

Koka upp och låt småkoka i 90 minuter.

Efter 45 minuter, öppna slangen och låt de vara öppen så det hela tiden rinner ut saft, ner i en gryta. Gör gärna
upptappningen i en hink, om det skulle skvätta !

Mät upp saften, koka upp på platta (ta upp en skvätt het saft och rör ut bensoatet och häll tillbaka i saften) och vispa ner sockret,
tills det löst sig. Skumma om det behövs.

Häll upp på rena, varma glasflaskor. Flaskorna kan värmas i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter, medan
saften kokar.

 

Förvara svalt.