Ost och Skink-paj. Perfekt att göra på överbliven julskinka !    


 

     



Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
2 msk vatten

Fyllning:

1 purjolök
100-150g rökt skinka
(100 g svamp)
3 ägg
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 dl riven ost
Salt
Svartpeppar
Stekfett

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop en deg.

Låt den vila i kylen ca 30 min. Kavla ut degen och klä en ugnssäker form. Nagga. Grädda i ugnen ca 10 min.

Gör under tiden fyllningen. Skölj ansa och finstrimla purjolöken. Fräs den lite mjuk i lite fett i en stekpanna.
Skär skinkan (och svampen) i små tärningar och fräs en stund i stekpannan. Vispa samman ägg,grädde, salt, svartpeppar och mjölk.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Häll fyllningen i pajdegsskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen tills äggstanningen stelnat, ca 30-40 minuter.

Servera pajen med en grönsallad och/eller kokt broccoli.