Ost och Skink-paj. Perfekt att göra på överbliven julskinka ! |
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
2 msk vatten
Fyllning:
1 purjolök
100-150g rökt skinka
(100 g svamp)
3 ägg
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 dl riven ost
Salt
Svartpeppar
Stekfett
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt
ihop en deg.
Låt den vila i kylen ca 30 min. Kavla ut degen och klä en ugnssäker form. Nagga.
Grädda i ugnen ca 10 min.
Gör under tiden fyllningen. Skölj ansa och finstrimla purjolöken. Fräs den lite
mjuk i lite fett i en stekpanna.
Skär skinkan (och svampen) i små tärningar och fräs en stund i stekpannan. Vispa
samman ägg,grädde, salt, svartpeppar och mjölk.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Häll fyllningen i pajdegsskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen tills äggstanningen stelnat, ca
30-40 minuter.
Servera pajen med en grönsallad och/eller kokt broccoli.