Palt, Krävs TRÄNING, innan den blir riktigt bra. |
Ingredienser:
ca 2kg rundpotatis, ej färsk
ca 1 kg vetemjöl (mängden kan variera STARKT)
1-2 msk Salt
Rimmat fläsk
Gör så här:
Skala potatisen och mal den i köttkvarn eller
assistent.
Strö GENAST över lite mjöl, annars mörknar potatisen. Tillsätt salt och mer mjöl
och rör om.
Nu kommer det svåra i att göra palt, att bestämma konsistensen. Häll på mjöl och
rör om ordentligt, lite i taget tills
smeten NÄSTAN blir torr, alltså som en bröddeg. Ta upp lite av smeten på en stor
sked, den ska då ligga still ett tag innan den börjar rinna.
När smeten är hård och kan formas, så ta upp ca 2 dl av smeten i fuktade händer
och trilla den.. peta in några bitar rimmat fläsk i mitten och trilla igen.
Fukta händerna i ljummet vatten mellan varje palt.
SMEK ner palten i kokande vatten med hjälp av en slev/sked. När alla paltar är i
vattnet, så låt koka ca 5 minuter. Lossa sedan paltarna
från grytbotten med sked, annars bränns dom.
Koka 50-60 minuter på SVAG värme.
Servera med stekt rimmat fläsk och SMÖR och NJUT !!