Sjömansbiff, Bennys GODA variant ! |
3-4 portioner
Ingredienser:
ca 600-800 g kött. Tex Högrev eller Ytterlår
1 pkt Bacon
1 kg rund potatis
2 gula lökar
3-4 morötter
1 msk Kalvfond
ca 5 dl vatten
Salt
Vitpeppar
2 lagerblad
Smör/Margarin
Gör så här:
Skär köttet i tunna bitar, ca 5x5 cm stora. Bryn
köttet hårt i fettet. Slå på en skvätt vatten och låt puttra under lock
tills köttet är mört. Ca 60-90 min beroende på köttsort.
Tag upp köttet och ta vara på kokspadet.
Skala potatis, lök och morötter. Skär potatisen, löken och morötterna till
slantar, ca 6mm tjocka.
Bryn baconet.
Häll det sparade kokspadet i en gryta. Varva sedan kött, potatis, morötter lök
och bacon i grytan. Salta och vitpeppra lite
mellan lagren. Strö gärna några korn vetemjöl på köttbitarna vid varvandet för
en simmigare sky.
Avsluta helst med ett lager potatis.
Tillsätt kalvfonden och lagerbladen i grytan.
Häll på mera vatten, så det är ca 4-5 dl i grytan. Koka upp det hela och låt
sedan puttra under lock tills de
översta potatiskivorna är HELT mjuka. Ca 1 timme.
Ställ fram grytan på bordet och ät !