Slottsstek, En riktig klassiker.    


 

Ingredienser:

Ca 0,8-1,5 kg nötstek
3 st rödlökar, i bitar
3 st små morötter, i bitar
6 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
6 st ansjovisfiléer
1 msk ättika (12%)
3-4 dl vatten
5 dl vispgrädde
3-4 msk svartvinbärsgelé
3 msk tomatpuré
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Salta och peppra köttet ordentligt runtom. Bryn i en stekgryta. Lägg lök och morötter vid sidan av steken.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika, gelén och vatten.

Låt koka upp. Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Vänd steken då och då.

Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.

Sila stekskyn från grytan i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén.
Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.

Skär upp steken i tunna skivor.

Servera köttet med potatis och sås och tillbehör, såsom pressgurka, kokta morötter, brysselkål, gelé.