Småfrallor. Blir luftiga och goda, bara man orkar knåda ! |
16 st
Ingredienser:
25
g jäst för matbröd-degar
4 dl lättmjölk
2 dl vatten
130 g margarin
Ca 15 dl Manitoba Cream mjöl
2 msk socker
Knappt 2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen
länge, vilket är en fördel med detta mjöl.
Värm mjölken/vattnet/margarinet tillsammans till fingerljummet(37 grader). Rör
ner spadet i jästen och rör om så jästen löses.
Tillsätt en del av mjölet och salt, socker och bakpulver.
Arbeta degen i maskin, eller för hand i 10-15 ninuter, men gärna längre. Häll på
mer mjöl efterhand, men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in lite mer mjöl så du får en smidig men ändå
inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
Dela upp i 16 lika stora delar och forma till bollar.
Sätt ugnen på 250 gr.
Låt frallorna jäsa på plåt, täckta med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Sätt in i 250 gr varm ugn, spraya in rikligt med vatten, eller släng in 2 dl
vatten på en het plåt i botten av ugnen.
Grädda i 250 gr i 5 minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut vattenånga och sänk
ugnsvärmen till 200 grader.
Grädda i 8-12 minuter tills frallorna fått fin färg.
Låt svalna på galler utan bakduk, för lite frasigare yta.