Sparrissoppa, Smålyxig och mycket god ! |
Ingredienser:
500 g färsk, grön sparris
6 dl vatten
4-5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
1 grönsaks eller kyckling-buljong-tärning
1 dl vitt vin
salt, vitpeppar
kokt ägg
Gör så här:
Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden
nertill och skala sparrissarna med potatisskalare, så
att det grövsta skalet
försvinner.
Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa. Skär resten av stammen
i ca 1 cm långa bitar.
Skala och hacka schalottenlöken.
Koka upp vatten och lite salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte
vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka.
Lägg i sparrisen och sänk värmen.) Lägg i både knoppar och bitar och låt koka i
3 minuter. Fiska upp knopparna och
lägg dem på ett fat.
Lägg i den hackade schalottenlöken, buljongtärningen och häll på grädde och vitt
vin. Tillsätt lite vitpeppar.
Låt koka i nån minut utan lock, så alkoholen försvinner och koka sedan 10
minuter på svag värme.
Låt soppan svalna lite och använd en mixer för att mixa soppan slät och fin.
Smaka av med salt och peppar.
(Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det
smakar för mycket peppar, späd med grädde.)
Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna och ägghalva/or (gärna
vaktelägg).
Rostat bröd med ost är gott till !