Stekt ris med ägg och räkor/kyckling, Lite åt Nasi Goreng-hållet.    

 


Ca 3-4 portioner

Ingredienser:

100-200 g skalade räkor (eller 100-200 g små, förstekta kycklingfilé-bitar)
2 ägg
2 dl ris, jasmin eller basmati

2-3 dl Fryst Wokblandning och om man vill:
(100-150g Broccoli)
(100-150g Blomkål)

Några cm purjolök
En knippe harocote verte eller sockerärtor
1 klyfta vitlök

2 msk dl mango chutney
1 tsk Sambal oelek
1 msk Sweet Chili sås
1 msk japansk (ljus) soja

0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
(0.5 tsk chili flakes, om man vill ha extra sting)

Neutral olja till stekning (raps/solros)

 


Gör så här:

Vispa ihop äggen.

Dela kål, purjo och broccoli i små bitar.

Koka riset, med lite salt, dra av 10% på angiven vattenmängd och på angiven koktid

Hetta upp en stekpanna eller wokpanna häll i olja. Snurra runt så olja finns på hela stekytan.

Fräs alla grönsaker och snabbt, börja med den frysta wokblandningen, typ 5-6 minuter.

Ta upp grönsakerna och sätt åt sidan. Hetta upp igen och fräs dom ihopvispade äggen.
Bryt sönder i bitar under stekning.

Tillsätt det kokta riset och pressa i vitlöken, låt fräsa 2-3 minuter. Tillsätt dom stekta grönsakerna, låt fräsa 2-3 minuter.

Sänk värmen. Blanda om allt ordentligt, tillsätt sen sojan, Sambal, Sweet chili och chutneyn. Rör om, tillsätt lite salt, svartpeppar, och chili flakes.

Rör om och tillsätt räkorna och låt värmas 3-4 minuter.

Servera med ljus soja och gott bröd, gärna surdegsbaguette.