Surdegsbaguette. Sega och goda ! |
![]()
|
|
4 st (medelstora/stora)
Ingredienser:
25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
500 g (5 dl) vatten, kallt
570 g (ca 9,5 dl) vetemjöl special
210 g (ca 3,5 dl) rågmjöl, grovt
12 g (2 tsk) salt
20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 260 grader och sätt en långpanna i botten på ugnen.
Rör ihop jäst (smulad), surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda
till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.
Knåda till en smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Häll
i saltet sista 2 minuterna av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte
kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast i kylskåp över
natten.
Dagen efter, häll upp degen på mjölat bord. Dela i 4 bitar till baguetter. Rulla
varsamt till önskad form. Knåda INTE degen !
Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och täck med
plast. Låt jäsa ca 1 timme.
Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. När du satt in bröden, släng
in 2 dl kallt vatten i långpannan i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk
värmen till 230 °C.
Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-35 minuter och låt sedan
svalna på galler.