Svartvinbärs-gelé |
Ca 600 g
Ingredienser:
500 g svarta vinbär
2 dl vatten
380 g socker
32 ml Certo
1/2 citron
1 krm Natriumbensoat
Gör så här:
Lägg bären i en gryta. Tillsätt vatten och lägg
på ett lock.
Hetta långsamt upp bärmassan till kokpunkten och sjud på svag värme tills bären
sjunkit ihop och saftat sig.
Bären får INTE koka sönder.
Sila ifrån bären i 1 timma och mät upp den avrunna saften. Om den blir mer än
3,3 dl, så koka ner saften till 3,3 dl.
Tillsätt socker och saft från ca ½ citron och låt koka upp under omrörning.
Citronen ger fräsch smak och fastare gelé.
Rör i Certo och koka livligt i 1 minut under omrörning. Tag grytan från värmen,
låt stå 5 minuter.
Skumma väl.
Rör ut bensoatet i lite hett vatten och rör ner i saften.
Häll på rena glas ända upp till kanten och sätt genast på tättslutande lock.nsoat