Vaniljbullar. Kanongoda ! |
Ca 20 st
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst , för söta degar
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk stött kardemumma
8 dl vetemjöl
Fyllning:
60 g rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk malen kanel
1/2 dl strösocker
Vaniljkräm på 2dl mjölk
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Deg:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i
mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm
till fingervarmt (37°C).
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt
vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i
maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning:
Rör matfettet smidigt med kanel och socker.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut
degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och sedan vaniljkrämen,
rulla ihop från långsidan.
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en
bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
Pensling:
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under
bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.